Video's bij Handboek

Hoofdstuk 4

Pag. 42 — 1ste 

Wat is de staat van je trailer?
Een zwaar paard of niet, de trailer moet veilig zijn en mag dus geen mankementen hebben. Dit komt ook de training ten goede.

Pag. 42 — 2de video….

De voorbereidingen voor vertrek

Pag. 42 – 2de, video…

Ongeluk met trailer en paard
Er gebeuren gemakkelijk ongelukken met aanhangers zoals caravans en trailers. Als je nog geen ervaring hebt met het rijden met een aanhanger, oefen dan eerst een tijd zonder paard! Aldoende leer je hoe trailers reageren op stuurcorrecties, remmen, optrekken en wat je misschien nog kunt doen als je aanhanger gaat slingeren.

 

Pag. 48 – 1ste — geluid AAN

Gedrag dat wordt beloond neemt toe
Deze video vertelt over de wetenschappelijke ontdekking van Operante Conditionering: de werking van Positieve Bekrachtiging.

Pag. 48 – 2de, geluid AAN

Gedrag dat wordt gestraft neemt af
Het schoppen tegen de staldeur wordt hier gestraft met een stroomschok. Daardoor durft hij dit gedrag niet meer te herhalen; hetzelfde effect als stroomdraad om een weiland heen.

Het is natuurlijk maar de vraag of het effect positief is; de oorzaak van het schoppen is niet weggenomen en het paard kan deze ‘uitlaatklep’ nu niet meer toepassen of gaat het op een andere manier uiten. Bovendien wekt de plaats van de stroommat stress op omdat hij een schok verwacht maar hij heeft daar ook zijn voerbak.

Pag. 58 — geluid AAN

Het signaal aanleren
Op deze video leer ik één van de twee paarden mijn overbruggingssignaal “ex” aan. (Zie ook de video hieronder).

Het andere paard train ik later. Ik had ze ook allebei tegelijk iets kunnen geven maar dan loop ik het risico dat er voor het paard te veel tijd komt te zitten tussen het signaal en het krijgen van het brokje.

Pag. 60 – 1ste Geluid aan 

Is je paard te opdringerig?
Zolang de paarden nog niet precies doorhebben dat ze alléén een voerbrokje krijgen nadat ze het signaal hoorde, kunnen ze “zoekende” zijn: “Hoe krijg ik dat brokje?”. In deze video ga ik als volgt om met dit “schooi” gedrag:

1) ik bied het brokje onder zijn hoofd aan. En alleen dáár mag hij het van mijn hand eten.
2) ik probeer “ex” te zeggen op de momenten dat hij niet schooit.
Zie voor dit onderwerp ook de video van pag. 62.

Pag. 60 – geluid AAN

De ‘handtarget’ en ‘beleefdheid’ aanleren
Het tweede paard in dit filmpje probeert het brokje ook op een andere manier te krijgen. Dit gedrag gaat snel over omdat het nooit wordt beloond. Mits je consequent bent hier in!

Pag. 70 – geluid AAN

Het spontane juiste gedrag belonen
Deze merrie stond al klaar bij de trailer. Zodra de klep opengaat, ruikt ze aan de bodem. Dat beloon ik met mijn overbruggingssignaal “ex” en af en toe een brokje voer. Later mest ze waaruit blijkt dat ze het spannend vindt.

Pag. 75 — geluid AAN

Het gewenste gedrag uitlokken

Luister/kijk waar ik voor KLIK (“Ex”), zie pag. 75: “Heel vaak klikken”. Zo hou ik haar aandacht bij de trailer en krijgt ze snel door welk gedrag haar een beloning oplevert. Je kunt zien dat ik het haar makkelijk maak zodat de beloningen niet te lang uitblijven, anders zou ze al snel haar aandacht voor de training verliezen.

Pag. 76: “Geduld tussen de kliks” en “Time-outs nemen” is ook in dit filmpje te zien. Het duurt ca. 7 minuten voordat ze haar eerste stappen op de klep zet. Die tijd had ze nodig om zich comfortabel te blijven voelen want dat is wat ze wil.

Pag. 83 — geluid AAN

In dit filmpje stap ik 2x over van de “handtarget aanbieden” naar “van zijn comfortabele positie lokken met een grotere beloning”. Het werkt.

Let op: het heeft geen zin om dit te vroeg te doen, als het paard nog niet gewend is aan dat wat nog spannend voor hem is. Zie uitleg op pag. 83.

Pag. 86 — geluid AAN

Het wennen aan prikkels
De merrie moest wennen aan het geluid van het uitrollende zeiltje. Het eerste kleine beetje geluid roept meteen stress op. Omdat het paard de ruimte heeft, laat ik het “klapperende geluid” (halverwege het filmpje) harder horen. Hij kan niet aan het geluid ontsnappen maar hij kan wel de afstand tot de prikkel vergroten. Je zou kunnen zeggen dat het wennen aan dit geluid zit tussen SD (heel geleidelijk wennen) en Flooding (blootstelling zonder ontkoming).

Pag. 96 – punt 5

Een paar meter rijden.