Video's hoofdstuk 2

 

2.1

Pag. 17, 1 — geluid AAN

Uitleg in het Engels over Negatieve Bekrachtinging.

2.2

Pag. 17, 2 — geluid AAN 

2.3

Pag. 17, 3 — geluid AAN

 

2.4

Pag. 19 — geluid AAN  

2.5

Pag. 19 — geluid AAN 

2.6

Pag. 19 — geluid AAN  

De effecten van het bit bij te veel druk.

2.7

Pag. 20 — geluid AAN 

Positieve Bekrachtiging
Dit gedrag is niet aangeboren maar aangeleerd. Elk paard kreeg ooit voor het eerst een massage van een ander paard en omdat hij dat prettig vond, beloonde hij dat door het terug te doen. Ze belonen elkaars gedrag. Gedrag dat wordt beloond neemt toe, in de volgende video zie je dat ook goed tijdens training.

2.8

Pag. 21, 1 en pag. 22 — geluid AAN

Start video op 35 sec. — Positieve Bekrachtiging + brugprikkel
De brugprikkel die ik hier gebruik is de klank/woordje "EX", een afkorting van "excellent", waarmee ik tegen het paard zeg: "goed zo, dat is wat ik bedoel".
Zodra het met zijn neus de bal aanraakt zeg is dit woordje en daarna volgt een brokje. Bij de laadklep herhaalt ze het uit zichzelf.

2.9

Pag. 21, 2 — geluid AAN

Dierentuin dieren wordt geleerd om mee te werken aan hun veterinaire behandelingen. Dit wordt uitgelegd in deze video. De ijsbeer leert hier om op vraag te gaan liggen of om zijn mond open te doen. 

In de still zie je tevens een andere manier om de leerprincipes te duiden (H2). Misschien wel makkelijker om te onthouden. De R staat voor bekrachtigen (Reinforcement) en de P voor straffen (punishement). De plus en min staan voor toevoegen of weghalen, zoals in de wiskunde.

2.10

Pag. 22 — geluid AAN

Voorbeeld te zien vanaf 52 sec. 

2.11

Pag. 25 — geluid AAN

Vanaf 2 min. en 54 sec. 

2.12

Pag. 26 — geluid AAN  

Start video bij 1 minuut - Positieve Correctie
In deze video, waar een stroommat wordt aangezet, is te zien dat het tegen de staldeur schoppen na één pijnprikkel (stroomschok) afneemt. 

Dit middel bereikt zijn doel: het ongewenste gedrag stopt. Maar het heeft nogal wat nadelen voor het paard. Op dat kleine oppervlakte heeft hij nu een plek erbij waar hij bang voor is en hij kan minder ver naar buiten kijken. Misschien vindt hij een andere plek of andere manier om in zijn stal met zijn voorbeen te schoppen. Het is slechts symptoombestrijding, de motivatie van het paard om te willen schoppen wordt er niet mee weggenomen. Misschien neemt het ongewenste gedrag ook af als er beter aan andere behoeften voldaan wordt, bijvoorbeeld meer beweging, meer sociale contacten.