Video's bij Handboek

Hoofdstuk 1 en 2

Pag. 8, 1ste — geluid AAN

Dit paard loopt gemakkelijk de trailer op maar is niet gewend aan de verschillende prikkels. Onder andere de bodem lijkt hem onbekend.

Pag. 8, 2de — geluid AAN

 

Pag. 10 — geluid UIT

Start video bij 1 min. 15 sec. — Flooding
Het paard wordt blootgesteld aan een spannende prikkel – het zadel – zonder dat het er aan kan ontkomen.

Pag. 11 — geluid AAN

Systematische Desensitisatie
Omdat het paard losloopt heeft het zelf de geleidelijkheid in de hand. Het laten wennen had nog geleidelijker gekunt qua dichterbij komen en het paard aan het object laten ruiken.

Pag. 17, 1 — geluid AAN

Uitleg in het Engels over Negatieve Bekrachtinging tijdens het rijden, door Jody Hartstone, Grand Prix-dressuur ruiter.

Pag. 17, 2 — geluid AAN

Pag. 17, 3 — geluid AAN

Pag. 19 — geluid AAN

Pag. 19 — geluid AAN

Pag. 19 — geluid AAN

De effecten van het bit bij te veel druk.

Pag. 20 — geluid AAN

Positieve Bekrachtiging
Dit gedrag is niet aangeboren maar aangeleerd. Elk paard kreeg ooit voor het eerst een massage van een ander paard en omdat hij dat prettig vond, beloonde hij dat door het terug te doen. Ze belonen elkaars gedrag. Gedrag dat wordt beloond neemt toe, in de volgende video zie je dat ook goed tijdens training.

Pag. 21, 1 en pag. 22

Start video op 35 sec. — Positieve Bekrachtiging + brugprikkel
De brugprikkel die ik hier gebruik is de klank/woordje “EX”, een afkorting van “excellent”, waarmee ik tegen het paard zeg: “goed zo, dat is wat ik bedoel”.
Zodra het met zijn neus de bal aanraakt zeg is dit woordje en daarna volgt een brokje. Bij de laadklep herhaalt ze het uit zichzelf.

Pag. 21, 2 — geluid AAN

Om zeezoogdieren te kunnen wegen en veterinaire behandelingen te kunnen geven, moeten ze leren om in een stretcher te zwemmen en daar te blijven liggen. Op deze video zie je een stretcher-laadtraining met een grote rog. Het dier zwemt natuurlijk los (zonder halster 🙂 en volgt een target. Hij wordt beloond met voer.

Pag. 22

Pag. 25

Pag. 26 — geluid AAN

Start video bij 1 minuut – Positieve Correctie
In deze video, waar een stroommat wordt aangezet, is te zien dat het tegen de staldeur schoppen na één pijnprikkel (stroomschok) afneemt. 

Dit middel bereikt zijn doel: het ongewenste gedrag stopt. Maar het heeft nogal wat nadelen voor het paard. Op dat kleine oppervlakte heeft hij nu een plek erbij waar hij bang voor is en hij kan minder ver naar buiten kijken. Misschien vindt hij een andere plek of andere manier om in zijn stal met zijn voorbeen te schoppen. Het is slechts symptoombestrijding, de motivatie van het paard om te willen schoppen wordt er niet mee weggenomen. Misschien neemt het ongewenste gedrag ook af als er beter aan andere behoeften voldaan wordt, bijvoorbeeld meer beweging, meer sociale contacten.