Wat doet OBM voor je organisatie, afdeling, team of individuele medewerker?

Ontdek het met de unieke paardenworkshop, de gedragsscan of een speelse lezing op maat.
Wat is het?

Organizational Behavior Management

OBM is een methode voor positieve en meetbare gedragsverandering in organisaties. Het is recent ontwikkeld aan de Vrije Universiteit van Amsterdam maar in de kern gebaseerd op de gedragskennis van begin vorige eeuw: Pavlov (klassieke conditionering) en Skinner (operante conditionering).

OBM is er voor zowel teams als individuele medewerkers. De gedragsveranderingen en nieuwe resultaten worden verkregen op de meest positieve en efficiënte manier. Een manier die beklijft, voor echte duurzame verandering. Het haalt het beste uit mensen, aantoonbaar.

Het is relatief makkelijk te leren en praktisch goed te integreren. En een mooie bijkomstigheid: je ontwikkelt er sterk leiderschap mee.

Gedrag is de basis van bijna alle organisatievraagstukken.

 • Hoe zet je de duurzaamheidsdoelen om in daadwerkelijk duurzaam gedrag?
 • Hoe krijg je de veiligheid, productiviteit en samenwerking op het gewenste niveau?
 • Hoe krijg je ontspanning op die ene afdeling of in dat specifieke knelpunt?
 • Hoe leer je nieuwe vaardigheden aan?

Met het 7 stappenplan van OBM definieer je de doelen én realiseer je ze!

Workshop

De paardenkracht van consequenties

Deze unieke workshop geeft je voorgoed een andere kijk op gedrag! Je leert én ervaart de kern van Organizational Behavior Management en je gaat de gedragsveranderingstechnieken meteen toepassen.

Tijdens deze 3-uur durende workshop ga je aan de slag met het trainen van een paard. Op afstand, aan de veilige kant van het hek. Je hoeft niet van paarden te houden en mag er bang voor zijn.*

Praktijk wordt afgewisseld met uitleg en evaluatie. Deze workshop is bedoeld voor o.a. leidinggevenden die willen weten wat OBM is en wat positieve gedragsverandering kan betekenen voor hun organisatie. Maar het is ook een leuke, leerzame activiteit als ‘bedrijfsuitje met inhoud’.

*Het is geen paardencoaching wat we doen. We zouden ook met een kip, hond of ander dier kunnen trainen.

Quotes: 

Dura Vermeer – “Mooie praktijkoefeningen Organizational Behavior Management, mét en tussen de paarden. De principes van gedragsverandering werden letterlijk zichtbaar”.

Friesland Campina – “Bijzondere oefeningen met paarden. Zeer krachtig om direct het effect te merken.”

Ultimaker, Maarten van Rooij – Senior VP Supply Chain & Manufacturing – “Een waardevol inzicht dat onze aandacht vooral uitgaat naar het voorwaarden scheppen, en dat er aan de kant van positieve bekrachtiging nog zoveel te winnen valt.”

Voor analyse en doelen

De Gedragsscan

Dit is een sessie van gemiddeld drie uur voor de leidinggevende(n) of het management binnen je organisatie. We gaan samen aan tafel en bespreken het vraagstuk of de knelpunten waar jullie tegenaanlopen. We stellen de huidige en gewenste gedragssituatie vast.

Ook kom je te weten waarom OBM goed aansluit bij Lean, Six Sigma, Agile, ITIL, Insights en andere verbeterprogramma’s. En hoe door de toepassing van OBM automatisch:

 • medewerkers meer uit zichzelf gaan halen,
 • het leidinggeven makkelijker gaat,
 • de samenwerking en het plezier in het werk verhoogt.

Dit zijn dus positieve neveneffecten wanneer je via OBM toewerkt naar het hoofddoel: realisatie van doelen, verbeterde prestaties.

Na de sessie ontvang je de beschrijving van de bedrijfscase met helderheid over de return on investment van het OBM-traject.

Een andere kijk op gedrag

Lezing voor jouw bijeenkomsten

Het complexe van gedragsverandering wordt in de lezing in één keer duidelijk. Met veel sprekende praktijkvoorbeelden zie je hoe de natuurwetenschappelijke principes verlopen bij zowel mensen als dieren. En bovenal ontdek je hoe je gewenst gedrag in samenwerking met de groep of het individu aan wie jij leiding geeft, blijvend kunt bevorderen en realiseren.

Een bijzondere waardevolle lezing voor jouw (netwerk)bijeenkomst. En natuurlijk voor iedereen die betrokken wordt bij de implementatie van OBM.

De basislezing wordt aangepast aan het thema van de toehoorders, met titels zoals:

 • Echte gedragsverandering bij duurzaamheidstransities
 • Hoe OBM jou als leider en je groep blijer maakt
 • Wanneer verandertrajecten te weinig opleveren
 • Hoe je als leidinggevende alles gedaan krijgt van en samen met je medewerkers of deelnemers
 • Sterk en concreet leiderschap!
Deskundig en vlot

Interventies door ons

Soms is het praktischer om de kennis niet eerst zelf in huis te halen maar om een interventie door ons uit te laten voeren. Bijvoorbeeld bij een eenmalig doel of omdat een vraagstuk of situatie op korte termijn actie vereist.

Zo’n interventie laat ook goed de impact zien en wat er nodig is om daarna OBM te integreren in de organisatie of op een afdeling.