Patricia van Rooij

Consultant en trainer bij gedragsverandering voor organisaties, mens en dier -- auteur -- maker van lesmateriaal

Gedrag is de basis van alle organisatievraagstukken

Als OBM-specialist zet ik me in voor managers en leidinggevenden die letterlijk het beste uit hun teams en medewerkers willen halen, knelpunten willen aanpakken en een positieve ontspannen bedrijfscultuur willen via gedragsmanagement. Gedrag is immers de basis van vrijwel alle organisatievraagstukken. Ik zie gedragsmanagement dan ook niet als luxe maar eerder als een positieve noodzakelijkheid.

Met gedragsverandering maakte ik 30 jaar geleden spontaan kennis toen ik als kajakinstructeur mijn deelnemers zo wist te stimuleren dat ze wél die spannende wildwaterpassages namen… of toch niet! Ik vroeg mezelf af welke rol ik als instructeur had in de gedragsbeïnvloeding, die verder leek te gaan dan mijn instructies en aanmoedigingen. Ik verdiepte me in de wetenschap van gedragsontwikkeling en trainde jarenlang zowel mens als dier.

Zo trainde ik bijvoorbeeld vele getraumatiseerde paarden die weigeren om een trailer op te gaan. Ik leerde ze om weer vrijwillig de trailer in te lopen en zich ontspannen te laten vervoeren. Het gedrag veranderde compleet van weigeren naar meewerken en dwang was niet meer nodig. Ik ontwikkelde een doe-het-zelf-methode en schreef Handboek Trailerlaadtraining. 

Dezelfde gedragsveranderingstechnieken paste ik met succes toe in de individuele begeleiding van kinderen met autisme en gerelateerde gedragsproblematiek. De wetenschap dat gedragsontwikkeling bij dieren net zo verloopt als bij mensen, heeft me altijd gefascineerd. 

Sinds enkele jaren ligt mijn focus bij gedragsontwikkeling binnen bedrijven en organisaties. In mijn trainingen over OBM betrek ik de diertraining erbij, waardoor de complexe materie van de gedragsanalyse snel begrijpelijk en makkelijk toe te passen wordt.

Loopbaan

1985 - 2000) Consultant, projectleider en trainer in de verpakkings- en foliedrukindustrie

Publicatie: Handboek Warmdrukfolie & Foliedruk

Sinds 1998) Maker van lesmateriaal

Oprichter van Bomen Door Het Bos. Aanvankelijk voor eigen publicaties, gaandeweg ook voor derden.

2000 - 2021) Gedragstrainer voor mens en dier

Ontwikkeld vanuit persoonlijke interesse in wildwatervaren en de omgang met paarden en zakelijk uitgebreid naar gedragstraining voor mens en dier, zoals te lezen in mijn verhaal hierboven.

Publicatie: Handboek Trailerlaadtraining
verkrijgbaar bij Bol.com

Sinds 2019) OBM-specialist

Voor de implementatie van OBM binnen bedrijven en organisaties.

Wat als het onvoldoende lukt om met je medewerkers een doel te bereiken of een knelpunt op te lossen? Leer dan van mij hoe dan wel, via gedragsmanagement. Want gedrag is de basis van vrijwel alle organisatievraagstukken.

LinkedIn-pagina