Patricia van Rooij

'We beïnvloeden voortdurend elkaars gedrag. Met meer kennis ga je dit efficiënter en positiever doen. Met daadwerkelijke gedragsverandering als resultaat.'

Als Behavior Management specialist zet ik me in voor leidinggevenden, leerkrachten en andere professionals die letterlijk (dit is te verklaren) het beste uit hun mensen en teams willen halen. Die knelpunten willen aanpakken en een positieve ontspannen groepsdynamiek en omgang willen via gedragsmanagement. Gedrag is de basis van vrijwel alle organisatievraagstukken en omgangssituaties. Met de kennis van nu is Behavior Management dan ook de luxe voorbij, ik zie het als positieve noodzaak.

Met gedragsverandering maakte ik 30 jaar geleden spontaan kennis toen ik als kajakinstructeur mijn deelnemers zo wist te stimuleren dat ze wél die spannende wildwaterpassages namen… of toch niet! Ik vroeg mezelf af welke rol ik als instructeur had in de beïnvloeding, die meer leek te omvatten dan mijn instructies en aanmoedigingen. Ik verdiepte me in de wetenschap van gedragsontwikkeling en al pionierend ontwikkelde ik lesprogramma’s en trainde jarenlang zowel mens als dier.

Zo trainde ik bijvoorbeeld vele getraumatiseerde paarden die uit angst weigerden om een trailer op te gaan. Ik leerde ze om weer vrijwillig de trailer in te lopen en zich ontspannen te laten vervoeren. Met de positieve gedragstraining veranderde het gedrag compleet van weigeren naar meewerken, dwang was nooit nodig. Ik ontwikkelde een doe-het-zelf-methode en schreef Handboek Trailerlaadtraining.

Dezelfde gedragsveranderingstechnieken paste ik met succes toe in de individuele begeleiding van kinderen met autisme en gerelateerde gedragsproblematiek.

De wetenschap dat gedragsontwikkeling bij dieren net zo verloopt als bij mensen, heeft me altijd geboeid. Advies en training bij dierhouderijen blijf ik dan ook graag geven. Samen met de educatie over OBM en YBM binnen bedrijven, onderwijs- en zorginstellingen en overheden. Met een compact en uniek kennistraject!

Voor de deelnemers is diertraining een unieke leerervaring (toelichting halverwege de START-pagina). Het geleerde passen ze daarna soepel toe met hun eigen mensen. Het geeft me veel plezier en voldoening om de kennis op deze manier door te geven.

Meer over mijn werk als auteur/ontwikkelaar van lesmateriaal is hier te lezen.
Meer over mijn loopbaan, opleidingen en publicaties staat op LinkedIn: