Wat ik het mooiste vind aan OBM? Het is positief en je doet het samen. Gedrag en verandering worden zo een gedragen verandering.

Specialist gedragsverandering

Patricia van Rooij

Gedragsverandering, ik hou me er al weer ruim 20 jaar mee bezig en het blijft me boeien. Het maken van lesmateriaal is daar een onderdeel van; kennis en informatie gaat vooraf aan veranderingen.

Het was een spontaan moment toen ik destijds als kajakinstructeur werd gegrepen door gedragsbeïnvloeding. Ik stimuleerde mijn deelnemers op zo’n manier dat ze wél die spannende wildwaterpassages namen… of toch niet? Ik vroeg mezelf af welke rol ik als instructeur had in de beïnvloeding, die meer leek te omvatten dan mijn instructies en aanmoedigingen. Ik verdiepte me in de wetenschap van gedragsontwikkeling en trainde jarenlang zowel mens als dier.

Zo trainde ik vele getraumatiseerde paarden die uit angst weigerden om een trailer op te gaan. Ik leerde ze om weer vrijwillig de trailer in te lopen en zich ontspannen te laten vervoeren. Met de positieve gedragstraining veranderde het gedrag compleet van weigeren naar meewerken, dwang was nooit nodig. Ik ontwikkelde een doe-het-zelf-methode en schreef Handboek Trailerlaadtraining. (Binnenkort weer te vinden op een aparte website met de domein www.met6benenopdegrond.nl)

Dezelfde gedragsveranderingstechnieken paste ik met succes toe in de individuele begeleiding van kinderen met gedragsproblemen zoals autisme.

Na een bijscholing bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, zet ik me als OBM specialist in voor bedrijven en organisaties. OBM is in alle sectoren mogelijk. Met alle opgedane kennis en ervaring heb ik een compact en praktisch aanbod kunnen maken, waarvan ‘leren van diertraining’ een onderdeel is. Deelnemers (leidinggevenden, trainers, coaches) gaan zelf aan de slag met het trainen van paarden (workshop). Ze zien ter plekke de gedragsverandering ontstaan. Bij mensen werkt het net zo. Na deze ervaring kunnen ze het soepel toepassen op hun werkplek. Het geeft me veel plezier en voldoening om de kennis op deze manier door te kunnen geven.

Samenwerking
Als ‘trusted partner’ werk ik samen met Joost Kerkhofs van Neotopia en OBM Dynamics. Voor de paardenworkshop en voor certificering van OBM-deelnemers.

Bij het maken van lesmateriaal werk ik steeds met een team van creatieve deskundige vormgevers, multimediaspecialisten en redacteuren.

Nevenfunctie: Ik ben verbonden aan De Kleine Aarde in Boxtel, duurzaamheidscentrum sinds 1973. Als bestuurslid van Stichting De Kleine Aarde, zet ik me in voor behoud en toegankelijkheid van het erfgoed.

Benieuwd naar OBM?
Schrijf of bel me!